donderdag 31 mei 2012

Onze kipjes..

Wij hebben al heel wat jaren kipjes... Toen we op ons huidige stekje kwamen wonen ben ik mij gaan oriënteren welk kippenras we zouden kiezen. We wonen buitenaf, we hebben de ruimte en we vinden kipjes leuk. Heerlijk dat gekraai van de haantjes in de ochtend. Kipjes horen op de boerderij en je hebt er heerlijke verse eitjes van. Het ras wat we nu houden zijn Orpington kipjes, de kriel variant. Dit zijn middelslag kippen. Niet te groot en zeker niet te klein. Over het algemeen kan je zeggen hoe kleiner het kipje, hoe hoger op de pootjes des te nerveuzer de aard. Ik houd niet zo van nerveuze dieren.. De Orpington kipjes zijn goede legkippen maar er zit ook vlees op de botten. Zelfs 's winters blijven de Orpintonnetjes hun eitjes door leggen. 
We hebben twee hanen, een zwarte en een vuilwitte haan.
De kleuren die wij hebben zijn zwart, blauw en vuilwit..
De 'heren' gaan 's avonds samen bij de dames op stok in het hok.
Iedere haan heeft een eigen voorkeur voor de hennen. [of de hennen voor de heren..]
Ik vind Orpington kipjes prachtig om te zien. Het zijn heerlijke "theemutsen". Ze hebben een enorme hoeveelheid dons wat ze tot het  'theemutsjes' model maakt. Met name het kontje is een dikke dons.. De hennen zijn goede broeders en zijn goede kloeken voor de kuikens....


Het kipje links is Petje. Petje is van het ras Bielefelder.. Ik kreeg ooit drie eitjes van de buren die zelf een paar Bielefelder kipjes hadden. Deze eitjes heb ik bij een hen die broeds was onder de buik gestopt.. Er kwamen na drie weken drie kuikentjes. Twee hennen en een haantje. Helaas bleek het haantje blind te zijn, nadat de kloek opgehouden was kloek te zijn bleek dat het haantje zich niet kon redden. Het vond zonder begeleiding van de kloek geen eten en liep tegen van alles aan. Hij vermagerde snel. We hebben afscheid van hem genomen.. Zo'n diertje zou anders langzaam sterven van de honger. De twee hennen groeiden op en waren onafscheidelijk. Zij sliepen samen in de stal bij Fleurtje de pony. Door een dom ongeluk is één van de hennetjes verongelukt in de stal.

Petje hebben we toen bij de andere kipjes in het nachthok erbij gezet. Maar zij werd niet geaccepteerd. Op een ochtend troffen we Petje half dood aan in het hok. Ze was door de andere kippen gepikt.


Het zag er zéér dramatisch uit. De huid was totaal verdwenen op de schedel, je keek zo op het bot van haar schedeltje.. Ik dacht dat zij zou sterven, zo vreselijk toegetakeld zag zij eruit. Ik ben haar toch gaan behandelen met middelen uit mijn ehbo kitje wat ik in huis heb. [klassieke homeopathie..] En de wond gaan ontsmetten met Hypercal-tituur. Binnen 24 uur liep zij weer rond maar met een kale kop. Het oogje, waarvan ik dacht dat het er uit gepikt was, kwam na een paar weken weer tevoorschijn. Het zat verstopt onder - door bloed geronnen - veertjes. Alleen de kam en de huid op de kop is nooit meer terug gekomen. Er ontbreekt dus een deel op haar koppetje en lijkt het alsof zij een 'petje' op heeft...

Een bastaard kipje [Wyandotte maal bastaard haan..]

Goudgezoomde hen met twee Goudgezoomde kuikens
We zijn ooit begonnen met de Wyandotte. Ook een zeer leuk ras. Ook rustig goede broeders en goed kloeken.. Leggen helaas niet de winter door... Eigen eitjes zijn zo'n feestje om te eten. We geven onze kippen biologisch voer. De haantjes laten wij slachten. Zij hebben een prachtig kipwaardig leven gehad waarin zij vrij scharrelen op ons erf en niets te kort gekomen zijn. De dieren zijn goed bevleesd en gespierd rond de negen maanden en vrij van hormonen of medicijnen opgegroeid. De smaak van deze haantjes is niet te overtreffen..
 
  

Orpington kuiken van een dag oud. Wat zijn ze schattig hé

Effe uitrusten...


Deze kuikens zijn drie weken oud. De veertjes - die twee dagen na de geboorte al te zien zijn - is aardig doorgezet. Een kuiken met vermoedelijk koude voetjes :D is bovenop mams gesprongen. De rest zit in moeders dons verstopt.Kiekeboe..


En de kuikens groeien en groeien. Het model zit er al aardig in...


Sommige hebben al een aardig donskontje...


Grijs - kuiken - hennetje...


Word vervolgd...
Geen opmerkingen: